10 tips bij het starten van een onderneming

Yes! Je gaat de absolute vrijheid van ondernemen ervaren, het plan is af de financiering rond, kvk en starten maar. Kunnen wij je helpen bij je droomstart? Een sleutel naar je startsucces is niet te vinden, maar we kunnen je in ieder geval de juiste richting op sturen.
Let’s start a Business!

Abonneer je in je favoriete podcast app

1. Start!

Je kan er nog langer over nadenken, maar angst is een slechte raadgever. Begin gewoon, dan leer je het snelst.

2. Plan!

Maak niet alleen een exploitatie begroting, maar sta ook stil bij het emotionele stappenplan. Hoe reageert de omgeving (partner, gezin) op je groei en plannen. Wees er bewust van dat als je van iedereen verlangt dat ze je steunen, je ook af en toe iets “terug” moet geven.

3. Vermijdt zoveel mogelijk wijze raad!

Vaak zijn het de criticasters die je in onbalans brengen. Je bent ontzettend eigenwijs, daarom ga je ondernemen. Blijf dat beeld voor je houden. Het gebeurt maar al te vaak dat unieke ideeën sneuvelen op de tekentafel omdat er iemand die dicht bij je staat een bom onder je plan legt. Dus; geloof je er zelf in? Just do it!

4. Vertel je eigen verhaal!

Wees authentiek en blijf dat ook. Je zult zien dat het veel makkelijker verkoopt als je een dienst of product hebt dat heel dicht bij je staat. Zorg dat je verhaal een vertaling is van je DNA.

5. Ga voor kwaliteit!

Koop de juiste spullen, desnoods 2e hands, maar zorg dat je “tools” op orde zijn. Niet alleen de spullen waar je mee werkt maar ook de uitstraling van je kleren, website en uitingen op de socials zijn van ongekend belang.

6. Leer!

Verdiep je zo ver als mogelijk in de materie en blijf ontdekken. Stilstand is achteruitgang, en ontwikkeling zorgt ervoor dat je scherp blijft en zodoende up to date kan functioneren in je vakgebied.

7. Netwerk!

Het lijkt af en toe net-werken, maar is onmiskenbaar 1 van de grootste versnellers voor je business. Sluit je aan bij een ondernemersvereniging, serviceclub of een vakgroep. Je krijgt sneller informatie, je leert van anderen en niet geheel onbelangrijk; je krijgt wellicht handel gegund uit je eigen netwerk!

8. Hard werken is hard genieten!

Zeker in een start-up kun je jezelf compleet verliezen. Als je af en toe bewust afstand neemt van je business, kan je je hoofd ledigen en ontstaat er ruimte voor nieuwe ideeën. Dit noemen we ook wel werken aan je zaak i.p.v. werken in je zaak.

9. Deel!

Klinkt heel gek, maar je zult merken dat als je open bent naar anderen, en makkelijk deelt dat je uiteindelijk ook makkelijk wat terugkrijgt. -Als je kan delen , kun je ook vermenigvuldigen!

10. Geniet!

Veel wordt deze stap vergeten, maar het starten van een onderneming, de zogenaamde pioniersfase is de mooiste die er is. Dus zorg voor een goede verslaglegging in foto’s en video’s. Zodat je bij het 25 jarig jubileum nog kan terugkijken naar die oude beelden! Veel plezier en natuurlijk veel succes met de business!

Mocht je nog vragen hebben of wilt even sparren? Mail ons op reacties@businessjam.nl